dilluns, 29 de març del 2021

Instants de la Terra a l'espai

 Unes quantes fotos de la nostra situació a l'Univers: 


1965 (3 juny) 





















Passeig espacial d'Edward White, amb la Gemini 4. A l'interior de la nau hi ha l'altre tripulant, James McDivitt. 


1968 (24 desembre)




















Sortida de Terra, foto feta la Nit de Nadal des d'òrbita lunar per William Anders (1933), que junt amb els seus companys Frank Borman (1928) i James Lovell (1928) integrava la missió tripulada Apollo 8, la primera en sortir de l'òrbita terrestre, viatjar fins a la Lluna i orbitar-la. 


1969 (9 març) 





















En òrbita terrestre, David Scott surt del mòdul de comandament de l'Apollo 9 per fer unes comprovacions; li fa la foto el seu company de missió, Schweickhart. 



1969 (20/21 juliol) 

Per primera vegada, l'ésser humà arriba a la superfície de la Lluna. 





















Edwin Aldrin (1930) prop del mòdul lunar Eagle de la missió Apollo 11, foto feta pel seu company i primer home en trepitjar la superfície lunar, Neil Armstrong (1930 - 2012). El lloc de l'aterratge és el Mar de la Tranquil·litat. 



1972 (10 agost)

Gran bòlid rasant, visible a ple dia, sobre el Grand Teton, a les Muntanyes Rocalloses, Estats Units. 















Per sort aquesta roca celest va entrar a l'atmosfera amb una trajectòria, altitud i velocitat que la van fer rebotar sense explotar ni impactar contra la superfície. 



1972 (17 desembre) 

Foto del planeta Terra presa per la tripulació de la missió Apollo 17. 





















Aquí en la posició en la que fou feta i amb el seu color original. Amb la intensitat del color una mica pujat i amb la posició invertida, per fer-la més familiar a la nostra manera comú de veure-ho, s'ha convertit en la icònica "Terra bala blava". 



1976 (20 juliol) 

La primera vista de la superfície del planeta Mart. 






















Foto presa per una càmera de la sonda Viking 1, la primera en aterrar suaument a Mart i enviar-ne imatges. 



1990 (14 febrer)

Un punt blau pàl·lid... 























La Terra vista des de 6 000 milions de km de distància i des de fora del pla del Sistema Solar per la sonda Voyager 1, com a part de l'anomenat "Retrat de família", que l'astronau va fer de diversos planetes del nostre sistema des d'aquesta posició i distància.  

dijous, 25 de març del 2021

Llibres d'Astronomia personals (I)























L'edició original en anglès, "Communication with extraterrestrial intelligence (CETI)" és de l'any 1973. Es tracta d'una recopilació feta per Carl Sagan, participant en l'event, de les actes de les conferències i debats del Congrés Internacional SETI fet a l'Observatori de Byurakan (Armènia, URSS) del 5 a l'11 de setembre de l'any 1971. Hi ha aportacions d'Ambartsumian, Crick, Drake, Dyson, Gold, Kaplan, Kardashev, Markarian, Minsky, Morrison, Oliver, Orgel, Pesek, Sagan, Shklovsky, Townes, Troitsky i Von Hoerner entre d'altres destacats científics estudiosos de la possibilitat de vida i intel·ligència extraterrestre, de la seva recerca a l'Univers i de la possibilitat de comunicar-se amb altres civilitzacions planetàries estel·lars, cas d'existir i trobar-les. A més de les conclusions i resolucions d'aquest primer encontre SETI internacional i especialment soviètic - nordamericà, hi ha uns apèndixs de Dyson,  Lederberg, Sagan, G.G. Simpson i altres que puntualitzen i amplien alguns temes. La traducció castellana va sortir el març de 1980 i jo vaig adquirir el llibre el 30 d'abril del mateix any, recent tornat de fer el servei militar just un parell de mesos abans.   

Els anys del futur

 Aquesta setmana he fet una conferència, "El temps del futur", a l'Agrupació Astronòmica d'Osona. Ha tingut lloc l'11 ...